werkwijze

werkwijze
Mijn werkwijze is ecologisch. Elke tuin is immers, net als wijzelf, onderdeel van de natuur en het milieu. Daarom richt ik me met het onderhoud van tuinen natuurlijk op de beplanting, maar houd ik ook rekening met dieren en de mens. En dat alles met zo weinig mogelijk verspilling van energie en materiaal.

kringloop tuinieren
Door het wied- en snoeiafval te verwerken in de tuin (bijvoorbeeld als mulch, composthoop, takkenrillen) blijven de voedingsstoffen in de tuin. Via het bodemleven wordt het tuinafval langzamerhand weer omgezet tot bruikbare voeding voor de planten. Mocht er in uw tuin echt geen mogelijkheid zijn om (al) het afval te verwerken,  dan zoek ik naar een andere oplossing.

dieren
Bij de inrichting van de tuin rekening houden met voedsel en schuilplekken voor dieren. Door bijvoorbeeld snoeiafval in takkenrillen te verwerken en in het najaar oude plantendelen niet op te ruimen, worden er verschillende plekken gecreëerd voor dieren om te schuilen en te overwinteren. Denk daarbij aan egels, vlinders, insecten en vogels.

Niet alleen is het mooi om naar ze te kijken of te luisteren. Dieren helpen ook mee bij evenwicht in de tuin, bijvoorbeeld egels doen zich te goed aan slakken en vogels en vleermuizen helpen de hoeveelheid insecten in toom te houden.

mens
Maar de tuin is er uiteraard ook voor de mens. Een goed onderhouden tuin is voor de mens altijd interessant om in rond te kijken en aangenaam om in te verblijven. Verschillende kleuren en vormen in de beplanting verwennen de ogen. Beplanting kan ook op geuren worden geselecteerd, waardoor verblijf in de tuin een feest voor de neus is. Heel leuk is ook om (voor de mens) eetbare planten en struiken in de tuin op te nemen.

rust
Omdat ik het aan en afvoeren van afval en mest beperk, heb ik als transportmiddel de  bakfiets gekozen. Schoon, stil en gezond.
Het werk voer ik uit met mijn handen of handgereedschap. Dus bijvoorbeeld geen lawaaierige bladblazer maar een hark. Maar voor bijvoorbeeld een strakke haag werk ik met een accu-heggenschaar, nog steeds relatief stil dus.

natuurlijk netwerk
Als er aanvullende beplanting gewenst is, betrek ik die van leveranciers die op een natuurvriendelijke manier werken.
Zijn er klussen in de tuin die ik niet kan uitvoeren, dan doe ik een beroep op mijn uitgebreide netwerk van groene vakmensen. Boomverzorgers, tuinontwerpers, kwekerijen. Ik weet u met de juiste vakmensen in contact te brengen.

privacy